PUPS VAN
ONS VROLIJK DOESJE

De schapendoes is een zeer intelligente, vrolijke, eigenzinnige en gezellige hond. Oorspronkelijk is hij  gefokt om te zelfstandig te werken bij de schaapskudde. Dit houdt in dat de schapendoes veel beweging nodig heeft en het liefst onder de mensen is. De does vindt het leuk om samen met zijn baasjes te wandelen en te fietsen, maar ook sporten als gehoorzaamheid en behendigheid doen ze graag.
 

Kinderen zien ze als hun vrienden. Ze spelen graag met kinderen, mits ze goed behandeld worden. Hun verdraagzaamheid is groot, maar ook een schapendoes kan van zich afbijten als een kind hem pijn doet. Toezicht van volwassenen blijft noodzakelijk. Met huisdieren kunnen ze ook goed opschieten.

Door zijn intelligentie en eigenzinnigheid kan een schapendoes een loopje met je nemen. Een goede consequente opvoeding is dan ook erg belangrijk. Dit begint op het moment dat je de pup in huis krijgt. Wat een volwassen hond niet mag, mag een pup ook niet. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of het wel zo verstandig is om de pup op de bank te laten. Mag een  does dat ook als hij net een modderbad genomen heeft?

Spelenderwijs kun je een does veel leren. Doezen zijn gevoeliger voor belonen dan voor straffen. Dit hoeft niet altijd met lekkers, met je stem kom je een heel eind. Wij raden wel aan om met de pup naar de hondenschool te gaan. Daar leert hij goed om te gaan met andere honden en met alle mogelijke situaties. Maar vooral leer je zelf hoe je het beste met je hond kunt omgaan.

De verschillen tussen een reu en een teefje zijn niet zo groot bij de schapendoes. Een reu heeft een iets forser voorkomen en heeft over het algemeen een gelijkmatiger humeur, omdat hij minder last heeft van zijn hormonen. Hij kan zich iets meer macho gedragen, maar heeft een klein hartje en is heel aanhankelijk. En inderdaad tilt hij zijn poot op tegen elke struik en grasspriet als je hem de kans geeft.

Teefjes zijn wat wispelturiger door de wisselende hormonen. Ze worden eens per zes tot negen maanden loops en ze kunnen schijnzwanger worden na de loopsheid. Dit kun je terug zien in hun gedrag: met name vlak voor loopsheid is een teefje wat eigenzinniger en later lusteloos. Teefjes kunnen over het algemeen iets feller zijn; ze zijn iets minder dominant, maar ook zij hebben een klein hartje en zijn heel aanhankelijk.

Juist omdat schapendoezen zo sociaal zijn, kunnen ze moeite hebben met alleen zijn. Dit moet ze echt aangeleerd worden. Schapendoezen zijn gefokt zijn op werklust. Dit gaat vaak gepaard met een andere eigenschap, die schapendoezen soms tonen: onzeker of angstig gedrag. Ook dit is met een goede begeleiding beheersbaar. Het is echter wel een van mijn aandachtspunten bij de keuze van de dekreu.

Zoals elk ras heeft de Nederlandse schapendoes zijn eigen algemene karakter en bouw, maar elke does is toch anders. Zo wil hij graag bij zijn baas zijn, liefst op zijn voeten liggen of samen op de bank. Ook wil een does graag voor zijn baas werken, maar de ene is net wat knuffeliger en de ander wat zelfstandiger. Sommige zijn echte waterratten en andere lopen om alle plassen heen.

Ik vind het open en vrolijke karakter van een schapendoes heerlijk en ook zijn “will to please”. Bij het zoeken naar een goede combinatie kijk ik naar de plus- en minpunten van mijn teefje en zoek dan naar een reu die daar goed bij aansluit. Daarbij let ik vooral op het karakter en de bouw van de reu. Maar ook de lijnen moeten natuurlijk passen. Door de ‘Vereniging De Nederlandse Schapendoes, waarbij ik ben aangesloten, wordt een databestand bijgehouden met gezondheidsproblemen. Met de Fokaangelegenhedencommissie overleg ik welke problemen bij de beide lijnen genoteerd staan in DoesData en of de beoogde combinatie van reu en teef geen onnodige risico’s met zich meebrengt. Dit alles volgens de richtlijnen van de Vereniging. Dit houdt o.a. in dat zowel de teef als de reu gezond moeten zijn en hun ogen getest worden op o.a. PRA en cataract. Dit is natuurlijk geen garantie op een gezonde pup, maar zo heb ik er alles aan gedaan om de natuur een handje te helpen.

Is dit allemaal in orde, is het wachten op de loopsheid van het teefje. Ik houd ook altijd een slag om de arm, want door onvoorziene omstandigheden kan het voorkomen, dat we tot de volgende loopsheid  wachten. Staan de sterren allemaal goed, dan wordt mijn teefje gedekt zo rond de twaalfde dag van de loopsheid. Daarna is het negen weken wachten.

Vanaf de dag dat de pups geboren zijn, zijn Hans en ik druk met de socialisatie. We wegen ze elke dag om hun gewicht goed in de gaten te houden en daar hoort natuurlijk ook een knuffelsessie bij.

De werpkist staat midden in de woonkamer, zodat de pups gelijk wennen aan het normale gezinsleven. De eerste drie weken liggen ze daar lekker onder de lamp, tot ze zelf een beetje beginnen te lopen en de werpkist uit willen om te gaan plassen. Dit is het moment waarop we de ren in de kamer zetten om de werpkist heen. Dat past allemaal net in onze niet al te grote woonkamer.

Met vier weken mogen ze naar buiten en vandaaruit wordt hun wereldje steeds wat groter. Als ze geënt zijn, gaan we ook met de auto op pad, met de lift mee, mee naar school en naar het tuincentrum, op bezoek bij andere honden en nog veel meer.

De gemiddelde nestgrootte is vier tot acht pups. Reserveren op voorhand is mogelijk. Bel of mail even, dan plannen we een afspraak om kennis te maken en krijg je aanvullende informatie.

Elke pup gaat vergezeld van een koopovereenkomst met bepalingen die er voornamelijk op gericht zijn om een zo goed mogelijk tehuis en toekomst voor de pup te garanderen.

Alle pups zijn volledig geënt, ontwormd, gechipt en medisch gecontroleerd als ze op de leeftijd van ongeveer acht weken het nest verlaten. De pup krijgt een eigen Europees paspoort. Hierin staan algemene en medische gegevens van de pup, alsmede het vaccinatieschema.

De pups krijgen een stamboom van de Raad van Beheer. Voor elke gegeven naam komt het voorvoegsel “Ons vrolijk doesje”.  De naam voor de stamboom mag je zelf kiezen, maar begint altijd met een vaste letter. De stamboom krijg ik pas als de pups al uit huis zijn en deze kom ik persoonlijk brengen. Dan kan ik gelijk zien hoe het met “onze pup” gaat. Ook krijg je van de Vereniging ‘de Nederlandse Schapendoes’ een certificaat thuisgestuurd, dat aangeeft dat de pup volgens de regels van deze rasvereniging gefokt is.

Als je de pup mee naar huis neemt, krijg je een puppakket van ons mee. Hierin zit o.a. voeding voor de eerste weken, een informatieboek met algemene informatie en gegevens van de pup. Daarnaast wat leuke attenties, waaronder een nestknuffel. Dit alles doen we om de pup een zo goed mogelijke start te geven.

Ook als de pups zijn uitgevlogen, mag je ons altijd bellen of mailen met vragen. Doordat ik bijna 15 jaar als voedingsconsulent voor honden heb gewerkt, heb ik veel kennis opgedaan over gezondheid van dieren. Natuurlijk zal ik je altijd naar de dierenarts verwijzen als dat nodig is, maar vaak komen we samen een heel eind.

Heb je vragen over de schapendoes, belangstelling voor een pup, of wil je meer weten over Onze vrolijke doesjes, neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Neem gerust contact op als je vragen hebt of meer informatie wilt over schapendoezen of onze manier van fokken.

Neem gerust contact op als je vragen hebt of meer informatie wilt over Schapendoezen of onze manier van fokken.